čtvrtek 12. ledna 2012

Proč neposlouchám pop ?!

Celkem jednoduchá odpověď typu "Protože se mi to nelíbí" není dostačující..

..Dnes jsem se rozhodl, že zkusím začít poslouchat pop. Poté, co jsem skočil asi na patnáctou písničku, přestalo mě to bavit. Dokola sále a pořád stejný, opakující se základní rytmus mě málem unudil k smrti - asi proto že jsem bubeník. Jak je možné, že hudba, která je skládána hlavně na počítači, nemá nic složitějšího? Vždyť i nejjednodušší hudební program vyplodí lepší rytmus než onen zvaný "bum-čvacht" (jedna z mála výjimek je baskytarista skupiny Fall out boy, který nyní ve svém novém pop-elektro projektu právě proti jednoduchosti popu bojuje). 
Nějaké přirovnání - představa, že by kytaristu bavila triviální píseň, kde se stále opakuje akord A7, nic se neděje, žádná změna, jen občas nějaký počítačem przněný kvákání lejdy baba, mi přijde dobrá :)
No tož jsem se snažil zjistit, proč se v popu neobjevují složitější rytmy, a jediné dostačující vysvětlení mi přišlo, že kdyby byl složitější podklad, popstar by se asi numěla trefit zpěvem na dobu a celá skladba by byla totálně v háji.
Nuže: poslouchejte živou hudbu. Jednoduchá hudba je pro jednoduchý mozky!

6 komentářů:

  1. A nemůže to být třeba proto, aby se to člověku zalíbilo a zahryzlo do hlavy hned napoprvé? (= profit) :) Also, živá hudba nemůže být jednoduchá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, což souvisí s tím, že je to hudba komerční, a o se mi nelíbí už tuplem. :) Živá hudba určitě může být jednoduchá, a častokrát je! Ale už proto, že jí hrají lidé a ne počítač je složitější..
      (To je například důvod, proč mi nevadí pop-punkové kapely)

      Vymazat
    2. Komerční hudba nemusí být nutně špatná. Jasně, všichni tak nějak nemáme rádi, když někdo dělá muziku pro peníze nebo zalíbení se masám, ale nutně z toho nemusí vzejít špatná hudba. (Už jen proto, že často člověk ani neví, s jakými pohnutkami ten dotyčný tu hudbu skládá.) Třeba takovou Robyn mám moc rád (http://www.youtube.com/watch?v=CcNo07Xp8aQ&ob=av2e) Ostatně pop už dávno není chápán od slova populární, člověk narazí na spoustu popových kapel, které jsou vcelku alternativní a neznámé a už vůbec nemusí být podpořeny hudbou z počítače, pár příkladů: Girls (http://www.youtube.com/watch?v=O5Oa6ih0kgA), Lykke Li (http://www.youtube.com/watch?v=Xu-b3u5jDiU), Lana Del Rey (http://www.youtube.com/watch?v=Bag1gUxuU0g).... Tohle všechno je pop, takže bych s tím paušálním odsouzením popu nebyl tak hrrr. :) (Ačkoliv osobně tvrdím, že Rihanna, Beyoncé, Lady Gaga a podobné popové star tvoří dobrou muziku)

      Vymazat
    3. Na druhou část komentáře jsem reagoval už v minule - s tím, že popové kapely mi nevadí (většinou už se to i poybuje na hraně -> pop rock, pop-punk atd.). Je to sice stejný žánr jako další hudba, ale to že je to hrané na živo tomu dává něco navíc, než když to vyleze z počítače a zpěvačka tomu jen přidá vokály. To určitě souvisí i s tím, že já jakožto bubeník/muzikant preferuju jakousi rovnost nástrojů, zatímco v popu je dle mého upřednostňován zpěv (právě v tom "počítačovém popu", v "živém popu" jsou viditelné všechny nástroje). Pop nijak celkově neodsuzuju, tím spíš už né paušálně, jen prostě ze svého pohledu komentuji, co mě na onom "počítačovém popu" vadí - nulová rozmanitost rytmů, komerčnost atd.!
      Víceméně tenhle článek není nějakou ostrou kritikou popu, spíš je to můj osobní komentář, co mě vede k tomu tuto hudbu neposlouchat.

      Vymazat
  2. Jasně, chápu. :) "Poté, co jsem skočil asi na patnáctou písničku, přestalo mě to bavit." To jsi vlastně co poslouchal?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mix co sem našel v počítači - Parick Stump, Madona, No Doubt, tak zhruba. Lejdy baba a spol. - to jsem radi nezkoušel :D

      Vymazat