čtvrtek 31. května 2012

Stát pro lidi, nebo lidi pro stát?


Nadpis snad celkem přesně vyjadřuje aktuální myšlenku, takže zbývá jen už jí rozvést.

Vždycky, už od dávného věku, platilo, že stát je tu hlavně proto, aby své občany ochraňoval, sdružoval, pomáhal jim a tak dále. Lidé odváděli daně apod, to samozřejmě. Ale stát tu byl pro lidi, jako nástroj zlepšování. Lidé si tvořili stát, ne stát lidi.

Dnešní pohled do hlav našich politiků a političek však celkem jasně naznačuje, že se rozhodli přeměnit význam státu, a dělají vše pro to, aby lidi rozvíjeli stát, aby stát byl ten, který nejlépe čerpá dotace, aby ve státu bylo co nejmíň splodin, aby stát měl nejvyšší životní úroveň, prostě aby stát byl nejlepší. Ale to by rozhodně neznamenalo, že s titulem nejlepšího státu budou u nás žít nejlepší lidé. Naopak by to ale mohlo fungovat. Když u nás budou žít nejlepší lidé, staneme se nejlepším státem. Tím vším, co pro nás stát zdánlivě dělá, možná "nahrazuje ušlou škodu," protože lidé se dožijí vyššího věku a budou zdravější než polovina Evropy. 

Ale přesto: Podle mě by tu měl být stát hlavně proto, aby rozvíjel své svěřence - občany. Občané samozřejmě musí rozvíjet stát, to by jinak nešlo, ale nesmí být prioritou zachovat stát namísto občanů. 

U nás se lidé v letech 1918 a 1989 rozhodli zachovat občany. Dnes se politici (namísto nás) rozhodují pro zachování státu!

Žádné komentáře:

Okomentovat