pondělí 17. listopadu 2014

Ať byl, kdo byl

Václav Havel možná byl reformním komunistou, možná byl utopistou, a možná byl jen levicově založeným liberálem s odporem k politickým stranám (Klaus, Zeman, Sobotka).
Pro nás ale má být důležitý on jako SYMBOL boje za svobodu.
On, jakožto ikona moderní historie, má být ten, který lidi sjednocuje v boji za ideály. Možná se někdo vysmívá s tím, že „pravdoláskařství“ je pouze prázdný pojem. Není. Je mnohem hlubší, než se může na první pohled zdát. A i když se svět, ve kterém pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, zdá být sebevíc utopický, my se nesmíme prostě smířit s tím, že neexistuje. Za to, kde opravdu chceme žít, musíme i bojovat a Václav Havel je jedním z nejsilnějších spojovacích ideálů, který i kdyby načerno lovil ryby a porušoval tak zákon, naší společnosti dokázal změnit myšlení do fáze, kdy nejsme jen tupé stádo ovcí, ale lidé s vlastním názorem a ještě ke všemu se nebojíme dát jej najevo!
A kdo společnost rozděluje? Ti, co znehodnocují jeho památku! Ti, kteří říkají, že Václav Havel byl de-facto nikdo. A to nám může leda ubrat síly do boje. A to oni chtějí. Chtějí z nás znovu stádo ovcí. Nedovolme to. Zůstaňme svobodní a pokračujme v odkazu těch, kteří nám to všechno vybojovali.

Každopádně, ať byl, kdo byl, nezpochybnitelné je, že díky jeho odkazu my máme stále co říci a my máme stále za co bojovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat