čtvrtek 6. prosince 2012

Žito 44 - druhý pohled

Hned pro začátek přikládám video, které možná už znáte, možná ne, ale tak či tak si ho spusťte!



Takže: po tom, co Landa provedl, si o něm teď celá společnost myslí, že je to psychopat (nebo alespoň podobného). Cílem tohoto článku rozhodně není ho obhajovat, a to, co je tu napsané, nemusí být pravda. Je to jen můj osobní názor, moje myšlenka, co tím chtěl básník říci. Postupně rozeberu všechny "věci", o kterých Žito mluví.

1) (0:00 - 0:26); Kohout. Asi recese. K tomu není co říct..

2) (zbytek); Proč kouzelník Žito.
Způsob, jakým přebral cenu může znamenat, že pro něj vlastně nic neznamená. V kontextu se zbytkem bych řekl, že je to proto, že je oceněn jako součást českého showbizu, do které on nechce patřit a kterou je znechucen.
(0:49 - rádoby vtipný moderátor)
To jak on nás píšete = narážka na bulvár. Nenechají člověku, který je známý, kousek soukromí. Samozřejmě to neznamená, že můžou noviny psát jen to, co umělec chce. Ale všichni známe dnešní bulvár. To co on říká je, že se mu to nelíbí, ale je mu to jedno.. Žito je on. Protože nechce, aby byl známá osobnost, chce žít taky soukromý život a vadí mu, když mu ostatní soukromí nedopřejí. "Fotky ne! Nechte mě napokoji, už nejsem umělec, už jsem soukromá osoba. A proto taky ten pseudonym. Myslím, že ten nemusí znamenat vůbec nic, i když všichni ho hned spojují s odkazem na protiněmecký názor, což je v kontrastu s jeho tíhnutím k pravici. Myslím, že všichni za tím jen chtějí vidět něco, co tam ve skutečnosti není!
(1:55 - tohle si vzít na hlavu na Slavíky!? Vocaď pocaď kamaráde...).
Pak narážka na komunisty. Všichni ti co tam sedí a smějou se jak malý děti, protože si myslej, jaká tohle neni skvělá show, jaká je to prča, a jak si ten Landa zase dělá z lidí srandu. Já tam sedět, tuhne mi krev! (3:11 - rádoby vtipný druhý moderátor..).
Jak ironie, jak je showbiz krásnej. "Já tam nepatřím," (už) což v kontextu znamená, že on neni ten krásnej a dokonalej zpěvák, jako všichni tamti, ale že je a chce být normální člověk! A že je naprosto znechucen těma loutkama, popstar atd.
A králové: zřejmě chce apelovat na lidi, aby začali PŘEMÝŠLET!
Král Moudrost, Václav. Václav je český patron. Král Jan, Spravedlnost. ? Nevíme, nezjistíme. Král králů, Karel. Král Karel IV. byl asi nejvýznamnější osobností v českých dějinách! To, že se přetransformoval do šéfa protikorupčního fondu jen dokazuje, jak je Žito nespokojen s dnešní prohnilou společností a král Karel je symbolem boje proti další hnilobě. A že odstranit korupci je je pro něj důležité.

Narazil jsem na pár zajímavých článků, jako třeba tento. Myslím si, že si tady jen někdo chce pohonit ego, sebevědomí a popularitu, protože tím, co píše, je uplně vedle. To že člověk chce vypadnou z jednoho světa do svého soukromí a pohodového života neznamená, že je blázen, i když k vyjádření používá metafory a symboly, které ovšem my nejsme schopni pochopit!
No a druhý článek, který ani moc nechci komentovat, protože autor občas píše takový neskutečný bláboly, že i moje slohovky maj větší smysl. Ale jeho názor, jeho boj. Například přenášet situace z populární osoby na normálního občana je absurdita!
Samozřejmě že mluvit takhle na takovýhle akci je mazec, ale.. zakazuje to někdo? Proč by nemohl vyjádřit svůj názor od srdce a tak jak chce on?
Neobhajuju ho. Ale chápu ho!! Chápu, čím je znechucen, proč chce od toho pryč.
 Držím mu palce do jeho VLASTNÍHO ŽIVOTA.



2 komentáře:

  1. Landa..krásný příběh..vidlák přišel na slaviky, cestou ukrad cikánům kohouta, řekl, že ho serou čuráci a komunisti... o jeho výstupu se nedá říct nic víc, než že je to šikovnej populista a že dokáže oslovit velké skupiny hloupých lidí... jeho uměleckej život začal u Orlíku, pak nazpíval pár vlasteneckých pochodů, za celou dobu se nenaučil zpívat a na závěr napsal za nemalých dotací pár slabších muzikálů..právem se zařadil mezi sereBrity...což ho začne časem zřejmě štvát... když se konečně rozhodne ode všeho odstoupit a dát nám trochu oddych, přijde s novou kravinou... bude v první dvacítce rallye jezdců, projede se na žralokovi a vopíchá mořskou pannu do prdele...super...cením si toho, že se nám se svou slibnou budoucností v přímém přenosu pochlubil a můžu konečně plnohodnotně žít....pokud ho teda nepotkám na Vyšehradě a neřeknu mu, že nepřicházim v míru.... jinak budu pro svou negativní energii a pro dobro společnosti umlčen

    OdpovědětVymazat
  2. Už to není moc aktuální, ani důležitý to není... ale ten kohout tam není z recese. Ve Starých pověstech českých je kouzelník Žito, který jezdí se spřežením černých kohoutů. Takže je to odkaz zase do historie Čechů; možná si z nás udělal prdel, jestli to víme, pochopíme :)

    OdpovědětVymazat