pondělí 8. září 2014

Pseudosláva

Znám (neosobně) jednoho člověka, který byl zakládajícím členem nyní celosvětově známé a slavné kapely X. Z kapely ale odešel ještě předtím, než vůbec vydali první CD.
Na jeho facebookovém profilu však neustále sdílí jedno jediné demo, které s kapelou nahrál.
Jedna ze dvou stěžejních otázek tohoto příspěvku: Je ten člověk opravdu slavný? Je vůbec "správné", že se takhle chlubí?
Můj názor se kloní spíše k tomu, že takhle to být nemá. Jde jen o jakési sebezviditelňování.
Avšak pozor! Stala se věc, která můj názor poněkud otočila, či spíše vyrovnala.
V rámci slavné a úžasné IceBucketChallenge totiž natočil video, kde si vyklopil na hlavu kýbl s ledovou vodou, a v příspěvku s videem nominoval "všechny fanoušky kapely X po celém světě".
Co je na tom zajímavé, že tímto udělal více, než stávající členové kapely, kteří se tohoto neúčastní. V tomto případě tedy tahle pseudosláva slouží něčemu dobrému a pomáhajícímu, ne? (Toto je ta druhá stěžejní otázka).

Zbývá jedna poznámka k ALSA, což je nadace, která sbírá peníze na výzkum nemoci. Nutno zmínit, že v minulém roce vybrali cca 650 milionů korun a celých 240 milionů padlo na výplaty. A to jsme, prosím, v Americe. 10 nejvyšších představitelů si rozdělilo 38,1 milionu korun a já se znechuceně táži, co je tohle za neziskový sektor?
A znovu opakuji, jsme v Americe, kde dobročinnost patří mezi ukazatele postavení člověka a podobně. U nás se takovéhle svinstvo děje pořád (avšak evidentně v menším měřítku). Například benefiční koncerty, kdy se mezi 8 kapel rozdělí skoro půl milionu. Ti, kteří to vědí, jsou nejspíše stejně znechuceni a nadávají na způsob hospodaření většiny neziskovek, avšak na druhou stranu můžeme být rádi, že to není tak hrozné.
A upřímně, není špatné mít v neziskovce výplatu (byť menší, než v zaměstnání)! Jde o to dělat něco dobrého, aniž by hlavní motivací byl zisk - a zisk a mzda jsou sakra rozdílné pojmy!

Žádné komentáře:

Okomentovat